Co je vzduchotěsnost domu a proč je důležitá?

Říj 20, 2024
Lifestyle
0 0

Energeticky úsporný dům je jako velká termoska. Ta, čím lépe je uzavřená a izolovaná, tím déle udrží nápoj teplý. Stejně tak funguje vzduchotěsnost domu. Představuje faktor, který šetří vaši peněženku nižšími účty za energie, ale také vytváří příjemné prostředí pro vás a vaši rodinu.

Co vlastně znamená vzduchotěsnost domu?

Vzduchotěsnost domu je schopnost obálky budovy bránit nekontrolovanému proudění vzduchu mezi interiérem a exteriérem. Jde o důležitou vlastnost pasivních domů, respektive všech moderních energeticky úsporných staveb. Zajišťuje, že vzduch prochází domem pouze plánovanými cestami, například větracími systémy.

Proč je vzduchotěsnost důležitá? Snižuje náklady!

Je to jednoduché: dobře utěsněný dům významně snižuje tepelné ztráty. A čím nižší jsou tepelné ztráty budovy, tím pozitivnější je číslo ve vyúčtování za energie. Vzduchotěsnost domu v zimě brání úniku teplého vzduchu ven a v létě zabraňuje pronikání horkého vzduchu dovnitř. Tím se výrazně snižují náklady na vytápění a klimatizaci. Vzduchotěsný dům také umožňuje efektivnější využití řízeného větrání s rekuperací tepla.

Jak vzduchotěsnost ovlivňuje komfort bydlení?

Vzduchotěsnost domu se neomezuje pouze na eliminaci průvanu a prevenci tepelných ztrát. Zabraňuje také pronikání vlhkosti do konstrukce, čímž snižuje riziko vzniku plísní a zlepšuje kvalitu vnitřního klimatu. Navíc je dobře utěsněný dům tišší, protože lépe izoluje interiér od venkovního hluku.

Dokonalá obálka budovy je nezbytná

Kvalitní materiály použité při stavbě budovy i správně provedené stavební postupy jsou nezbytné pro dobrou vzduchotěsnost domu. Zajišťují, že dům dokáže pružně reagovat na měnící se teplotní podmínky na vnější i vnitřní straně konstrukce.

Děje se to díky použití parobrzdných, parotěsných a difuzně pojistných vrstev. Důležité je také zaměřit se při stavbě na kritická místa, tedy všechny spoje mezi jednolitými konstrukčními prvky, prostupy instalací a samozřejmě také na kvalitní osazení oken a dveří.

Měření a ověření vzduchotěsnosti

Po dokončení stavby je vhodné provést tzv. blower door test, který změří míru vzduchotěsnosti domu. Tento test simuluje tlakové rozdíly mezi interiérem a exteriérem a pomáhá odhalit případné netěsnosti. Pro pasivní domy je stanovena maximální hodnota n50 = 0,6 h⁻¹, což znamená, že při tlakovém rozdílu 50 Pa se za hodinu nesmí vyměnit více než 60 % vnitřního objemu vzduchu.

Vzduchotěsnost se netýká pouze nových domů

Vzduchotěsnost není výsadou pouze novostaveb. Má zásadní význam také při rekonstrukcích starších budov. Cílenými opatřeními – utěsněním oken, dveří či izolací střechy – lze výrazně zvýšit energetickou účinnost budovy. Tyto investice se často vrátí již po několika topných sezónách.

 

Zdroj foto: js-photo / Adobestock.com

Zdroje:

https://www.ciur.cz/proc-je-vzduchotesnost-domu-tak-dulezita/

https://www.pro-clima.cz/nepruvzdusnost-jako-zakladni-predpoklad-pasivniho-domu-a-jak-ji-overit/

https://www.casopisstavebnictvi.cz/clanky-proc-je-vzduchotesnost-domu-tak-dulezita.html

https://www.estav.cz/cz/10539.mereni-pruvzdusnosti-obalky-domu-blower-door-testem-pro-individualni-stavebniky