Jak vyrobit a kde koupit houpačku typu hnízdo: Kompletní průvodce

Zář 2, 2024
Lifestyle
0 0

Houpačky jsou jedním z nejlepších způsobů, jak vašim dětem dopřát radost a zábavu na vaší zahradě nebo v interiéru. Jsou univerzální, finančně dostupné a děti je od malička milují. Zahradní houpačka může být zavěšena na nějakou dětskou sestavu, na větší strom nebo ji můžete dětem umístit do pokojíčku. Pro nejmenší děti existují speciální dřevěné a plastové houpačky, které jim zajistí maximální bezpečnost.

A co když máte více dětí a všechny se chtějí houpat? I toto je možné, pořiďte jim houpačku typu hnízdo. Houpačka Monkey´s Home hnízdo ve formě oválu vypadá nevšedně a vašim dětem přinese super zážitky. Houpačka má nosnost 100 kg a unese tedy více dětí najednou, a tak předejdete hádkám o to, kdo se bude houpat první. Víte, že takovou houpačku můžete i vyrobit?

Proč je houpačka typu hnízdo tak oblíbená?

Houpačky typu hnízdo se odlišují od klasických houpaček svou speciální konstrukcí. Skládají se z pevného kruhového rámu. Na tomto rámu je napnutá síť nebo plátno, čímž vznikne prostor, do kterého si děti mohou pohodlně sednout a také lehnout.

Jedním z nejlepších modelů na trhu je houpačka Monkey’s Home hnízdo OVÁL. Tato houpačka, dostupná v modrém nebo zeleném provedení, je navržena pro to, aby pojala více dětí najednou, a tak má nosnost až 150 kg.

Pro nejmenší děti je skvělou volbou houpačka dětská plastová Herold, která je navržena pro děti ve věku od 1 do 6 let. Tato houpačka je vybavena bezpečnostním pásem, robustními závěsnými kroužky a velmi bezpečně připevněným lanem k sedadlu. Splňuje normu EN-71 pro soukromá hřiště, což zaručuje maximální bezpečnost. Tato houpačka je dostupná ve variantách v červené a žluté barvě, takže si můžete vybrat podle vkusu a potřeb vašeho dítěte.

Jak vybrat houpačku typu hnízdo?

Houpačku vybírejte s ohledem na nosnost a její velikost, tak aby byla bezpečná a pro všechny vaše děti pohodlná.

  • Menší houpačky: S průměrem 60–80 cm jsou ideální pro jedno dítě a mají nosnost kolem 70 kg.
  • Střední houpačky: S průměrem 90–100 cm jsou vhodné pro více dětí nebo jednoho dospělého a mají nosnost kolem 150 kg.
  • Velké houpačky: S průměrem 110–120 cm a více, určené pro celou rodinu, mohou unést až 250 kg, což umožňuje houpání více dětí najednou nebo i dospělých.

Jak si vyrobit houpačku typu hnízdo doma?

Pokud jste zdatní kutilové, navrhněte dětem, že si takovou houpačku vyrobíte doma. Zkuste následující postup, který vás provede výrobou krok za krokem.

  1. Příprava materiálů

Než začnete, připravte si následující materiály:

  • Rám: Pevný kruh, například starou gymnastickou obruč, kovový rám nebo plastovou trubku. Velikost rámu by měla být mezi 60 až 120 cm v průměru, podle toho, jak velkou houpačku chcete.
  • Síť nebo pevná látka: Pro výrobu sedáku můžete použít síť z polyamidu, plátno nebo dokonce starou houpací síť.
  • Lana nebo provazy: Polyamidová lana jsou ideální díky své odolnosti vůči povětrnostním vlivům a pevnosti.
  • Karabiny a kovové kroužky: Pro připevnění houpačky ke konstrukci.
  1. Vytvoření rámu

Pokud máte k dispozici kovový nebo plastový kruh, máte vyhráno a základ houpačky hotový. Pokud používáte trubky, ohněte je do tvaru kruhu a spojte konce pevným uzlem nebo svařte, pokud pracujete s kovem.

  1. Tessatura sedáku

Nejčastěji se používá vzor „pavoučí sítě“, který nejen dobře vypadá, ale také poskytuje pohodlné a bezpečné místo na sezení.

  • Postup:
    • Připevněte čtyři lana na kruh ve tvaru kříže, přičemž se ujistěte, že jsou napnutá a fixovaná v místě křížení uprostřed kruhu.
    • Od středu začněte splétat další lana do kruhů, které budete postupně utahovat směrem k vnějšímu okraji houpačky.
    • Ujistěte se, že všechny uzly jsou pevné a bezpečné.
  1. Instalace houpačky

Jakmile máte hotový rám se sedákem, přichází na řadu instalace této houpačky.

  • Postup:
    • Na čtyři místa po obvodu kruhu připevněte lana nebo řetězy, které budou sloužit k zavěšení houpačky.
    • Karabiny a kovové kroužky použijte pro připevnění lan k houpačce a k místu zavěšení – může to být silná větev stromu nebo speciální stojan.
    • Houpačku zavěste tak, aby byla bezpečně a stabilně připevněna.
  1. Bezpečnostní kontrola

Před prvním použitím je nezbytné houpačku důkladně otestovat na bezpečnost. Zatěžte ji váhou odpovídající několika dětem nebo dospělým a pak se ujistěte, že jsou veškeré spoje pevné.

Kde si můžete houpačku typu hnízdo koupit?

Pokud preferujete hotové řešení nebo nemáte čas na vlastní výrobu, můžete si houpačku typu hnízdo snadno také zakoupit. Na trhu najdete širokou škálu modelů, které se liší velikostí, designem i materiálem.

Jedním z nejlepších míst, kde si můžete kvalitní houpačku typu hnízdo zakoupit, je český výrobce dětský hřišť Herold, který má kamennou prodejnu v Kutné Hoře, kde si hrací prvky můžete prohlédnou a vyzkoušet, nebo také objednat online.

Závěrem

Ať už se rozhodnete pro vlastní výrobu houpačky typu hnízdo, nebo si ji zakoupíte, budete mít zábavu pro vaše děti zajištěnou. Je to pro ně skvělý způsob, jak trávit čas na čerstvém vzduchu a zároveň si užít klidný odpočinek. Houpačky baví jak malé, tak větší děti, a možností na trhu je spousta. K dispozici jsou pružinové houpačky, závěsné houpačky a také sestavy s houpačkou. Houpačka může být závěsná nebo samostatně stojící a zakotvená v zemi, což zaručuje stabilitu a bezpečnost při houpání. Abyste vytvořili celý dětský ráj na své zahradě, podívejte se i na další doplňky, jakou jsou zahradní domky, koupací sudy, dětská pískoviště a workout hřiště. Tyto doplňky nejenže zpestří každou zahradu, ale především zajistí dětem i dospělým hodiny zábavy a relaxace.